Radio NFM Nuus

Die betroubare stem van die Namakwa mense

Noord-Kaap ‘moet’ as rampgebied verklaar word, sê DA
Illustrasie foto: Jason Milford

Die Demokratiese Alliansie (DA) is diep bekommerd oor die vertraging van die Noord-Kaapse regering om die aanhoudende droogte van vyf jaar tot ‘n provinsiale ramp te verklaar, ondanks die feit dat die Vrystaat en die Oos-Kaap reeds tot provinsiale rampgebiede verklaar is.

Reinette Liebenberg, die DA Noord-Kaapse provinsiale woordvoerder oor landbou, grondhervorming, landelike ontwikkeling en natuurbewaring sê in ‘n verklaring dat die vertraging dra by tot die swaar las van die boeregemeenskap wat sukkel om die harde, droë toestande te oorleef.

“Dit alles terwyl die volgende reënval vir die Noord-Kaap eers teen die einde van November voorspel word en die provinsie eintlik drie goeie jare reën, plus ‘n verdere sewe jaar, benodig om die provinsie te herstel van die verwoestende gevolge van die droogte.”

Liebenberg sê ondanks verskeie vergaderings van die wetgewerskomitees en die betrekkinge van belanghebbendes, blyk dit dat administratiewe stootskrapers, insluitend die onvermoë van die departement van landbou, grondhervorming en landelike ontwikkeling om uitgaweverslae rakende vorige befondsing vir droogtehulp op te hou, die kritieke rampverklaring ophou.

“Dit kan nie so wees dat iets so basies soos ‘n uitstaande verslag so ‘n langdurige vertraging in hierdie lewens- of doodsituasie kan veroorsaak nie.”

Sy het gesê die DA het die provinsiale en nasionale regering aangehits om die droogte tot ‘n provinsiale ramp te laat verklaar en om ekstra hulpbronne vir sukkelende boere te verkry.

“Alhoewel ons die R30 miljoen waardeer wat deur adjunkpresident David Mabuza toegeken is, bly die feit dat dit nie naastenby genoeg is om volhoubare steun aan die landbousektor te bied nie.”

Liebenberg sê daar sal weer aan die premier gevra word om hierdie aangeleentheid op die agenda van die ministers en lede van die Uitvoerende Raad (MINMEC) se vergadering geplaas word, en hom ook versoek om artikel 25 van die Wet op Openbare Finansiële Bestuur (PFMA) op te roep om gebruik te maak van fondse om droogtegeteisterde boere te help.

“Ons boere, plaaswerkers en plattelandse gemeenskappe hoef nie in stilte te ly onder hierdie ergste droogte nie. Dit is ons bron van voedselsekuriteit en die regering is dit aan hulle verskuldig om hul bron van ondersteuning te wees”

Please follow and like us:
News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Live Updates COVID-19 CASES